Zdrowie - słownik pojęć
Błonnik
To nietrawione przez człowieka włókno pokarmowe. Choć organizm ludzki nie przyswaja z niego żadnych składników odżywczych, jest nieocenionym i niezbędnym składnikiem diety.
Jego funkcje to:
- zwiększenie wydzielanie śliny i pobudzanie żucia,
- wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku
- wpływ na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego
- poprawa motoryki przewodu pokarmowego
- zapobieganie zaparciom
- zmniejszenie wydzielania insuliny podczas spożywania posiłków
- spowalnianie wchłaniania cukrów
- zmniejszenie wchłaniania z przewodu pokarmowego tzw. złego cholesterolu (frakcja LDL), kwasów żółciowych i tłuszczowych oraz substancji szkodliwych
- wiązanie wody i pęcznienie treści pokarmowej, dzięki czemu odczuwane jest odczucie sytości
- tworzenie podłoża dla rozwoju mikrobiomu jelitowego.
Badania wskazują, że przeciętnie Polacy zjadają za mało błonnika. Jego źródłem są produkty mączne z mąki pełnego przemiału (razowe pieczywo i makarony), wszelkie ziarna i nasiona, warzywa i owoce (zwłaszcza ze skórką).
Zwiększysz codzienną dawkę błonnika jeśli:
- Będziesz często wybierał pieczywo i makarony razowe
- Będziesz dodawał nasiona i ziarna do posiłków
- Jabłka, gruszki itp. owoce będziesz zjadał ze skórką
- Ziemniaki będziesz zjadał ze skórką.
Zwiększone spożycie błonnika nie jest wskazane dla osób w trakcie rekonwalescencji, z problemami wchłaniania składników pokarmowych z przewodu pokarmowego, cierpiących na biegunki, w stanie niedożywienia.
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej / Zdrowie PAP