Zdrowie - słownik pojęć

Błonnik

To nietrawione przez człowieka włókno pokarmowe. Choć organizm ludzki nie przyswaja z niego żadnych składników odżywczych, jest nieocenionym i niezbędnym składnikiem diety.

Jego funkcje to:

  • zwiększenie wydzielanie śliny i pobudzanie żucia,
  • wiązanie nadmiaru kwasu solnego w żołądku
  • wpływ na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego
  • poprawa motoryki przewodu pokarmowego
  • zapobieganie zaparciom
  • zmniejszenie wydzielania insuliny podczas spożywania posiłków
  • spowalnianie wchłaniania cukrów
  • zmniejszenie wchłaniania z przewodu pokarmowego tzw. złego cholesterolu (frakcja LDL), kwasów żółciowych i tłuszczowych oraz substancji szkodliwych
  • wiązanie wody i pęcznienie treści pokarmowej, dzięki czemu odczuwane jest odczucie sytości
  • tworzenie podłoża dla rozwoju mikrobiomu jelitowego.

Badania wskazują, że przeciętnie Polacy zjadają za mało błonnika. Jego źródłem są produkty mączne z mąki pełnego przemiału (razowe pieczywo i makarony), wszelkie ziarna i nasiona, warzywa i owoce (zwłaszcza ze skórką).

Zwiększysz codzienną dawkę błonnika jeśli:

  • Będziesz często wybierał pieczywo i makarony razowe
  • Będziesz dodawał nasiona i ziarna do posiłków
  • Jabłka, gruszki itp. owoce będziesz zjadał ze skórką
  • Ziemniaki będziesz zjadał ze skórką.

Zwiększone spożycie błonnika nie jest wskazane dla osób w trakcie rekonwalescencji, z problemami wchłaniania składników pokarmowych z przewodu pokarmowego, cierpiących na biegunki, w stanie niedożywienia.

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej / Zdrowie PAP

Tygodnik Medyczny

Zdrowie, system ochrony zdrowia, opieka farmaceutyczna, farmacja, polityka lekowa, żywienie, służba zdrowia - portal medyczny

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zajrzyj również tutaj
Close
Back to top button