Dieta
-
Ciałopozytywność – mądrze kochaj swoje ciało
Body positivity, ciałopozytywność, nie oznacza akceptacji otyłości, co w Polsce jest nagminnie temu ruchowi przypisywane i sprawia, że część osób…
Czytaj dalej -
Polscy naukowcy opracowali narzędzie do oceny właściwości immunomodulujących diety
Polscy naukowcy opracowali indeks POLA – dzięki któremu możliwe jest oszacowanie, czy dana osoba dostarcza wraz z dietą odpowiednią ilość…
Czytaj dalej -
Kofeina spożywana w zbyt dużych dawkach może wywoływać stany lękowe i depresje
Kofeina spożywana w zbyt dużych dawkach może wywoływać stany lękowe i depresje, które mogą utrzymywać się nawet po zaprzestaniu jej…
Czytaj dalej -
Eksperci: kobiety w ciąży nie powinny zjadać dwukrotnie większych porcji posiłków
Przyszła mama potrzebuje więcej energii w drugim i trzecim trymestrze, ale nie oznacza to, że ma zjadać dwukrotnie większe porcje…
Czytaj dalej -
Co warto wiedzieć na temat tzw. „superżywności”
Konsumenci coraz częściej stykają się w przestrzeni medialnej oraz przy sklepowych półkach z produktami spożywczymi promowanymi jako „superfood”. Co to…
Czytaj dalej -
Badanie: ponad 40 proc. Polaków twierdzi, że pandemia poprawiła ich nawyki żywieniowe
Ponad 40 proc. badanych zauważyło u siebie poprawę nawyków żywieniowych podczas pandemii. Dotyczy to zwłaszcza osób w wieku 23-35 lat,…
Czytaj dalej -
Eksperci: grzyby najlepiej spożywać wkrótce po zebraniu
Grzyby, ze względu na dużą ilość zawartych białek, zwane są leśnym mięsem. Zawierają wiele witamin i soli mineralnych potasu, fosforu,…
Czytaj dalej -
Naukowcy badają zapachy regulujące apetyt
Najbardziej sycące są zapachy produktów mięsnych, ale też kawy, lodów waniliowych i czekoladowych. Zapach wanilii silniej wpływa na apetyt osób…
Czytaj dalej -
Maliny – poznaj ich właściwości zdrowotne
Te aromatyczne i delikatne owoce od wieków były już stosowane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Są one jednak doceniane i…
Czytaj dalej -
Jagody kamczackie – dlaczego warto je jeść
Powiedzieć, że jagody kamczackie są owocami o dużej wartości odżywczej, to jakby nic nie powiedzieć. Te niepozorne, mało wciąż znane…
Czytaj dalej