Dieta
-
Jogurt zmniejsza ryzyko zawału
Osoby z nadciśnieniem tętniczym muszą szczególnie uważać na swoją dietę. Wiele wskazuje, że do warzyw, owoców, chudego mięsa oraz oliwy…
Czytaj dalej -
Trująca chemia w żywności, czyli fakty o E
Pokutuje mniemanie, że znaczna część żywności to produkty wzbogacone szkodliwą chemią w niecnych i nie do końca jasnych celach ich…
Czytaj dalej -
Jak się odzwyczaić od cukru?
Nie ma się co oszukiwać. Wszyscy lubimy słodycze. Jedni w formie domowych ciast lub nadziewanych czekoladek, a inni w postaci…
Czytaj dalej -
Pieczywo powinny jeść także osoby na diecie
Produkty zbożowe stanowią integralną część zbilansowanej diety. Są głównym źródłem błonnika i węglowodanów – składników niezbędnych w codziennym, zdrowym żywieniu. W konsekwencji…
Czytaj dalej -
Czy dieta bez nabiału jest zdrowa?
Aby dostarczyć odpowiednią ilość wapnia w diecie, dziecko powinno codziennie otrzymywać dwie porcje mleka (czyli dwie szklanki) oraz jedną porcję…
Czytaj dalej -
Zespół jelita drażliwego: jak pomóc sobie dietą
Gastrolodzy coraz więcej uwagi poświęcają zespołowi jelita nadwrażliwego (ZJN). A w mojej praktyce dietetycznej na 10 pacjentów, dziewięcioro z nich…
Czytaj dalej -
Zalety i… pułapki słodzików
Tak zwane „słodziki” eksperci dzielą na dwie grupy. Pierwsza z nich to poliole – tzw. półsyntetyczne wypełniacze. Taką też rolę…
Czytaj dalej -
Jesz późno kolację? Zwiększasz ryzyko raka
Ostatni posiłek po 22.00 lub tuż przed snem nie wychodzi nam na zdrowie. Zakłócony zostaje wtedy naturalny cykl dobowy, co…
Czytaj dalej -
Ryby zdrowe, ale… z niektórymi nie przesadzaj
Generalnie, owoce morza i ryby są zgodnie zalecane przez lekarzy i dietetyków jako ważny element zdrowej diety, głównie ze względu…
Czytaj dalej