Zdrowie - słownik pojęć

Jod

Mikroelement niezbędny m.in. do produkcji hormonów tarczycy. Z kolei od poziomu tych hormonów we krwi zależy prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, metabolizmu, mięśni, serca, nerek.

Jod znajdziesz:

  • w produktach pochodzenia morskiego (rybach morskich, skorupiakach, mięczakach; szczególnie dużo mają go dorsze, halibuty i śledzie bałtyckie);
  • polskiej soli kuchennej (jest nim obowiązkowo wzbogacana).

Niedobór jodu skutkuje niedoczynnością tarczycy, u kobiet w ciąży – do uszkodzenia mózgu u rozwijającego się płodu, u dzieci – niedorozwojem fizycznym i psychicznym.

U osób dorosłych dobowe zapotrzebowanie na jod wynosi 150–300 μg.

Większość ludzi toleruje wysokie spożycie jodu, jest wydalany przede wszystkim z moczem.

Zdrowie PAP \ Źródło: NCEŻ 

Tagi

Tygodnik Medyczny

Zdrowie, system ochrony zdrowia, opieka farmaceutyczna, farmacja, polityka lekowa, żywienie, służba zdrowia - portal medyczny

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zajrzyj również tutaj
Close
Back to top button
Close