Dieta

Lekkostrawne posiłki na lato

W słoneczne, ciepłe dni aktywności na dworze zwykle wygrywają z godzinami spędzonymi w kuchni. W takich chwilach warto skorzystać z przepisów na szybkie w przygotowaniu, lekkie i orzeźwiające posiłki.

Bywa, że kiedy temperatura za oknem wzrasta, apetyt maleje. Ale nawet wtedy nie można zapominać o regularnym spożywaniu pełnowartościowych dań, które są bogate w białko wysokiej jakości i składniki odżywcze. Oto kilka pomysłów na to, co można przygotować dosłownie w chwilę i z niewielkiej ilości składników.

Szybka sałatka

Nawet w największe upały sprawdzi się sałatka z arbuzem. Jest ona lekka, orzeźwiająca i co ważne – nie wymaga wielu składników. Przygotowuje się ją dosłownie w 10 minut. Wszystko czego będziecie potrzebować to:

  • mały arbuz
  • 200 g fety
  • łyżka posiekanej mięty
  • łyżka posiekanej bazylii
  • sok z połówki cytryny
  • dwie łyżki miodu

Miąższ arbuza trzeba pokroić w kostkę i jeśli ma pestki, usunąć je. Następnie w mniejszą kostkę pokroić fetę i delikatnie połączyć te składniki. By danie było gotowe, trzeba jeszcze polać je sosem z soku cytryny i miodu z dodatkiem bazylii, mięty. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, można dodać do niego nieco pieprzu. Danie najlepiej smakuje po schłodzeniu i w towarzystwie domowej lemoniady.

Orzeźwiający koktajl

Nawet spędzając czas poza domem nie musimy rezygnować z pełnowartościowych posiłków. W takiej sytuacji można sięgnąć po sycący i smaczny koktajl Formuła 1 Herbalife Nutrition.

Jest on dostępny w kilku smakach, w tym między innymi owoców leśnych, mięty z czekoladą czy truskawkowym i bardzo prosty w przygotowaniu. Dwie łyżki stołowe produktu (26 g) wystarczy dokładnie wymieszać z 250 ml półtłustego mleka (1,5-2% tłuszczu) lub napoju roślinnego, a dla ochłody dodać kilka kostek lodu.

Pamiętajcie, że koktajl można zabrać ze sobą w plener i w ten sposób nie tracić ani jednej słonecznej chwili!

Chłodnik na ochłodę

Chłodnik to kolejna potrawa, którą przygotowuje się błyskawicznie i która zgodnie ze swoją nazwą, pomaga ochłodzić się w czasie upałów. To idealne danie dla osób dbających o sylwetkę – jest wysokobiałkowe i niskokaloryczne (w 100 gramach ma od 30 do 60 kalorii, w zależności od wersji). Przed przygotowaniem zupy trzeba się zaopatrzyć w:

  • 2 pęczki dużej botwinki
  • pól litra kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 1/3 pęczka koperku
  • średniego ogórka szklarniowego lub trzy ogórki gruntowe
  • dwa jajka
  • czosnek, sól i pieprz

Buraczki pokrojone w kostkę trzeba podgotować w 500 ml osolonej wody lub bulionie, wtedy potrawa będzie miała jeszcze bardziej wyrazisty smak. Gdy lekko zmiękną, po około 15 minutach dodajcie do nich liście z botwinki i nie przerywajcie gotowania jeszcze przez 5 minut. Kiedy tak powstały wywar ostygnie, muszą trafić do niego pozostałe składniki, w tym starte na dużych oczkach lub pokrojone w kostkę ogórki, czosnek, sól oraz pieprz do smaku. Idealnym dopełnieniem potrawy będzie jajko ugotowane na twardo. Z wymienionych składników powstaną dwie porcje zupy, które powinno się schłodzić przed podaniem.

Jak widać, pyszne posiłki można przygotować naprawdę szybko. Poza niezbędnymi wartościami odżywczymi dostarczą nam one orzeźwienia wtedy, kiedy na dworze panuje upał i, co równie ważne, będą świetnie smakować!

Tagi

Tygodnik Medyczny

Zdrowie, system ochrony zdrowia, opieka farmaceutyczna, farmacja, polityka lekowa, żywienie, służba zdrowia - portal medyczny

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zajrzyj również tutaj
Close
Back to top button
Close