Odkrycie dotyczące wpływu karmienia piersią na odporność niemowląt
Karmienie piersią przez co najmniej sześć miesięcy pomaga niemowlętom skuteczniej zwalczać infekcje i ogranicza przewlekły stan zapalny – wynika z nowego badania. Lepsze zrozumienie, w jaki sposób konkretne składniki odżywcze zawarte w mleku matki wpływają na układ odpornościowy, może przyczynić się do poprawy zdrowia wszystkich dzieci, także tych, które nie są karmione piersią.
Badanie przeprowadzone przez Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) oraz Baker Heart and Diabetes Institute (Baker Institute) dostarczyło kolejnych dowodów na to, dlaczego niemowlęta karmione piersią co najmniej przez sześć miesięcy rzadziej zapadają na infekcje i wykazują niższy poziom przewlekłego stanu zapalnego. Zapobieganie infekcjom w tym okresie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób wieku dziecięcego, takich jak alergie, cukrzyca i astma.
Wyniki badań, opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine, ujawniły kilka rodzajów lipidów (niezbędnych składników odżywczych) w próbkach krwi niemowląt karmionych piersią, które pomagają ograniczać stan zapalny. Może to odzwierciedlać wyjątkowy skład odżywczy mleka kobiecego.
Dr Toby Mansell z MCRI wyjaśnił, że plazmalogeny – szczególny typ lipidów obficie występujących w mleku matki – odgrywają kluczową rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego.
„Plazmalogeny występują wyłącznie w mleku kobiecym i nie są obecne w mleku modyfikowanym, dlatego lepsze poznanie mechanizmów ich działania oraz innych lipidów unikalnych dla mleka matki może przyczynić się do opracowania nowych terapii dla niemowląt, które nie są karmione piersią” – podkreślił dr Mansell.
Badanie objęło prawie 900 niemowląt uczestniczących w Barwon Infant Study – wspólnym projekcie MCRI, Barwon Health oraz Deakin University.
Naukowcy przeanalizowali około 800 różnych lipidów i innych markerów metabolicznych u dzieci do 12. miesiąca życia. Odkryto, że karmienie piersią wiąże się z szerokim wpływem na różne klasy lipidów i biomarkerów metabolicznych.
Dr Satvika Burugupalli z Baker Institute zaznaczyła, że uzyskane wyniki otwierają nową perspektywę w rozumieniu, jak karmienie piersią i konkretne składniki mleka matki wpływają na zdrowie niemowląt.
„Mleko matki odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu odporności noworodka” – wyjaśniła. „Zawiera liczne niezbędne składniki odżywcze, w tym lipidy, przeciwciała oraz białe krwinki. To badanie pozwoliło zidentyfikować kluczowe szlaki biologiczne, dzięki którym karmienie piersią poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i redukuje stany zapalne prowadzące do chorób wieku dziecięcego, takich jak alergie i astma, a także zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy w wieku dorosłym”.
W badaniu uczestniczyli również naukowcy z University of Melbourne, Deakin University, Barwon Health, Northwestern University oraz Florey Institute of Neuroscience and Mental Health.
Zespół GenV (Generation Victoria), prowadzony przez MCRI, odegra kluczową rolę w dalszym monitorowaniu zdrowia dzieci karmionych piersią. Kolekcja próbek mleka z projektu GenV Breast Milk Collection, obejmująca niemal 7000 próbek mleka matki i 10 500 próbek stolca niemowląt, umożliwi wyjątkowo szczegółowe badania zależności między wczesnym żywieniem, rozwojem mikrobiomu jelitowego i zdrowiem dzieci.
Publikacja:
Satvika Burugupalli, Toby Mansell, Tingting Wang, Alexandra D. George, Sudip Paul, Richard Saffery, Mimi L.K. Tang, Thomas W. McDade, Habtamu B. Beyene, Thy Duong, Peter Vuillermin, Anne-Louise Ponsonby, Barwon Infant Study Investigator Group, David P. Burgner, Peter J. Meikle.
„The protective effect of breastfeeding on infant inflammation: a mediation analysis of the plasma lipidome and metabolome”, BMC Medicine.
DOI: 10.1186/s12916-025-04343-0




