Otyłość
Nadmierne gromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, prowadzące do zagrożenia dla zdrowia i życia. Zwiększa ryzyko zachorowań na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, choroby zwyrodnieniowe stawów, nowotwory czy depresję.
Najczęściej bezpośrednią przyczyną otyłości jest zła dieta i brak aktywności fizycznej. Mogą być nimi także problemy zdrowotne, np. hormonalne.
Otyłości sprzyja też bezdech (objawiający się m.in. chrapaniem) oraz nieregularny sen.
Wiele rodzajów otyłości można wyleczyć specjalnie dobraną dietą, jednak należy to robić wyłącznie pod okiem specjalistów – najlepiej całego zespołu: lekarza, psychologa, dietetyka i fizjoterapeuty.
Źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ / Zdrowie PAP