Rezonans magnetyczny może być kluczem do zrozumienia wpływu diety bezglutenowej na osoby z celiakią
Eksperci wykorzystali rezonans magnetyczny (MRI) do lepszego zrozumienia wpływu diety bezglutenowej na osoby z celiakią. Badanie to może być pierwszym krokiem w kierunku znalezienia nowych metod leczenia tej choroby.
Badanie MARCO – Magnetic Resonance Imaging in COliac disease – opublikowane w czasopiśmie Clinical Gastroenterology and Hepatology (CGH), zostało przeprowadzone przez specjalistów z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Nottingham we współpracy z kolegami z Quadram Institute.
Celiakia jest przewlekłą chorobą dotykającą około jedną osobę na 100 w populacji ogólnej. Spożywanie glutenu, obecnego m.in. w makaronie i chlebie, przez osoby z celiakią prowadzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego, która powoduje stan zapalny i uszkodzenie tkanki jelitowej oraz objawy, takie jak ból brzucha i wzdęcia.
Jedyną metodą leczenia jest dożywotnie przestrzeganie diety bezglutenowej, która wspomaga regenerację tkanki jelitowej, ale mimo to u wielu pacjentów wciąż utrzymują się objawy ze strony układu pokarmowego.
Profesor Luca Marciani, specjalista w zakresie obrazowania przewodu pokarmowego na Uniwersytecie w Nottingham, który kierował badaniem, powiedział:
„Pomimo że celiakia jest powszechną chorobą przewlekłą, wciąż nie wiemy dokładnie, jak wpływa na podstawowe funkcje fizjologiczne jelit i w jaki sposób dieta bezglutenowa może dodatkowo zmieniać te funkcje.
„Uruchomiliśmy badanie MARCO, aby odpowiedzieć na te pytania, wykorzystując MRI oraz analizę mikrobiomu jelitowego, co pozwoliło nam uzyskać nowe informacje na temat wpływu diety bezglutenowej na osoby z celiakią.”
W ramach badania zrekrutowano 36 osób, u których niedawno zdiagnozowano celiakię, oraz 36 zdrowych ochotników. Wykonano obrazowanie jelit za pomocą MRI, a także pobrano próbki krwi i kału. Pacjenci przez rok przestrzegali diety bezglutenowej, po czym ponownie uczestniczyli w badaniu. Zdrowi uczestnicy również powrócili po roku na badania kontrolne, jednak nie zmieniali swojej diety.
Badanie wykazało, że nowo zdiagnozowani pacjenci z celiakią mieli więcej objawów ze strony układu pokarmowego, więcej płynu w jelicie cienkim oraz wolniejsze tempo przechodzenia pokarmu przez jelita w porównaniu ze zdrowymi uczestnikami.
Mikrobiota jelitowa (czyli „mikroorganizmy” żyjące w jelicie grubym) pacjentów wykazywała wyższy poziom „złych bakterii”, takich jak E.coli. Po roku stosowania diety bezglutenowej objawy jelitowe, poziom płynu w jelicie oraz tempo przechodzenia pokarmu uległy poprawie, ale nie wróciły do wartości normalnych. Co ciekawe, dieta bezglutenowa zmniejszyła również ilość „dobrych bakterii” w mikrobiocie, takich jak bifidobakterie, co mogło być związane z ograniczonym spożyciem skrobi i składników odżywczych zawartych w pszenicy.
Badanie pacjentów zostało przeprowadzone przez dr Carolyn Costigan, radiografa z Nottingham University Hospitals, w ramach jej pracy doktorskiej na Uniwersytecie w Nottingham.
Profesor Marciani podkreślił:
„Szczególnie interesujące było zaobserwowanie, jak wyniki obrazowania funkcji jelit korelują ze zmianami w mikrobiocie jelita grubego. Odkrycia te zwiększają nasze zrozumienie funkcjonowania jelit w celiakii i otwierają możliwości opracowania prebiotycznych terapii mających na celu odwrócenie negatywnego wpływu diety bezglutenowej na mikrobiom.”
Dr Frederick Warren z Quadram Institute dodał:
„To badanie jest wynikiem ekscytującej i innowacyjnej współpracy badawczej, łączącej technologię obrazowania medycznego i analizę mikrobiomu jelitowego. Dostarczamy ważnych informacji, które otwierają drogę do przyszłych badań, mogących doprowadzić do nowych metod łagodzenia długotrwałych objawów u pacjentów z celiakią.”
Źródło: Clinical Gastroenterology and Hepatology, University of Nottingham
DOI: 10.1101/2024.06.20.599876