Dieta

Roślinne alternatywy mleka w żywieniu dzieci: korzyści i zagrożenia

Napoje roślinne z owsa, soi lub migdałów są coraz częściej wykorzystywane przez rodziców małych dzieci w codziennej kuchni. Alternatywy mleka krowiego nie dostarczają jednak tych samych, kluczowych dla dzieci składników odżywczych co mleko krowie. Najnowszy artykuł z serii Nachgefragt autorstwa sieci Gesund ins Leben szczegółowo omawia ten temat.

Coraz większa popularność napojów roślinnych

Coraz więcej osób sięga w codziennym życiu po roślinne alternatywy mleka – także dla swoich małych dzieci. Choć może to być korzystne z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju i ochrony klimatu, pod względem dostarczania składników odżywczych może stać się problematyczne. Jeśli dzieci w wieku od 1 do 3 lat nie spożywają w ogóle lub spożywają bardzo mało mleka krowiego i jego przetworów, może to prowadzić do niedoborów kluczowych składników, takich jak wapń, jod oraz witaminy B2 i B12. Napoje roślinne naturalnie zawierają te składniki w niewielkich, często nieistotnych ilościach lub wcale. Na przykład, niesuplementowany napój sojowy zawiera jedynie 13 mg wapnia na 100 ml, podczas gdy mleko krowie dostarcza 120 mg wapnia na 100 ml*. W napojach owsianych wapń nie występuje wcale, jeśli nie zostanie do nich dodany.

Rodzice, którzy chcą zastąpić mleko krowie napojami roślinnymi, powinni zdawać sobie z tego sprawę i stosować się do następujących wskazówek (zobacz także ilustrację):

  • Wybierać napoje roślinne wzbogacone w składniki odżywcze, takie jak wapń, jod, witamina B2 i/lub witamina B12. Aktualny przegląd produktów oferuje Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen pod adresem: Przegląd napojów roślinnych.
  • Jeśli alternatywy mleka nie zawierają tych składników lub zawierają je w niewystarczających ilościach, należy włączyć do diety produkty bogate w te składniki. Wsparciem może być profesjonalne doradztwo dietetyczne.
  • Suplementy diety mogą być opcją w przypadku niedoborów składników odżywczych, ale powinny być stosowane wyłącznie po konsultacji z pediatrą. Przy diecie w pełni roślinnej suplementacja witaminy B12 powinna być stosowana obligatoryjnie.

Dalsze szczegóły i rekomendacje

Szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć w nowym artykule z serii Nachgefragt pt. „Roślinne napoje zamiast mleka krowiego: Jak oceniać zamienniki w żywieniu małych dzieci?”, przygotowanym przez sieć Gesund ins Leben. Artykuł, dostępny tutaj, zawiera zarówno praktyczne rekomendacje, jak i naukowe analizy dotyczące roli mleka krowiego w diecie dzieci w wieku od 1 do 3 lat.

* Podane wartości są wartościami średnimi, a poszczególne produkty mogą się różnić. Dane pochodzą z niemieckiej bazy danych żywności (Bundeslebensmittelschlüssel) i odnoszą się do „napoju sojowego/produktów na bazie napoju sojowego” oraz „mleka krowiego o zawartości tłuszczu 3,5%”.

Źródło: Netzwerk Gesund ins Leben

Tygodnik Medyczny

Zdrowie, system ochrony zdrowia, opieka farmaceutyczna, farmacja, polityka lekowa, żywienie, służba zdrowia - portal medyczny

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zajrzyj również tutaj
Close
Back to top button