Dieta

Wysoki poziom kwasów omega-3 i omega-6 może chronić przed nowotworami

Suplementy z olejem rybnym mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju raka

Oprócz obniżania poziomu cholesterolu, wspierania zdrowia mózgu i poprawy zdrowia psychicznego, nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Georgii sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą pomóc w zapobieganiu wielu nowotworom.

Badanie oparte na danych od ponad 250 000 osób wykazało, że wyższe poziomy kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 są związane z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory.

„Wyższy poziom omega-3 i omega-6 był związany z niższymi wskaźnikami zachorowań na raka” – powiedział Yuchen Zhang, główny autor badania i doktorant w College of Public Health, University of Georgia. „Te wyniki sugerują, że przeciętny człowiek powinien skupić się na dostarczaniu większej ilości tych kwasów tłuszczowych w diecie”.

Uczestnicy o wyższym poziomie omega-3 wykazywali niższe wskaźniki raka jelita grubego, żołądka i płuc, a także innych nowotworów przewodu pokarmowego.

Wysokie poziomy omega-6 wiązały się z niższymi wskaźnikami występowania 14 różnych nowotworów, w tym mózgu, złośliwego czerniaka, pęcherza moczowego i innych.

Zdrowe tłuszcze zmniejszają ryzyko rozwoju 19 typów nowotworów

Badanie opierało się na danych z brytyjskiego badania obejmującego ponad 250 000 osób, które były obserwowane przez ponad dekadę. Spośród tych uczestników prawie 30 000 zachorowało na jakiś rodzaj nowotworu w okresie trwania badania.

Wcześniejsze badania sugerowały powiązanie między poziomem kwasów tłuszczowych a ryzykiem zachorowania na nowotwory. Jednak żadne badania nie były w stanie jednoznacznie określić, czy kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zmniejszają wskaźniki zachorowalności na raka lub zwiększają szansę na przeżycie po diagnozie.

Co istotne, korzyści wynikające z wysokiego poziomu kwasów tłuszczowych były niezależne od innych czynników ryzyka, takich jak wskaźnik masy ciała (BMI), spożycie alkoholu czy aktywność fizyczna.

Suplementy z olejem rybnym niosą wiele korzyści zdrowotnych

Znane jako „zdrowe tłuszcze”, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne dla zdrowia człowieka. Występują w tłustych rybach, orzechach i nawet niektórych olejach roślinnych, takich jak olej rzepakowy.

Jednak większość osób żyjących na świecie prawdopodobnie nie spożywa wystarczającej ilości tych produktów, aby osiągnąć zalecane poziomy.

Dlatego wielu ludzi sięga po suplementy z olejem rybnym, które są jednymi z najpopularniejszych suplementów diety na rynku.

Wcześniejsze badania sugerują, że suplementy z omega-3 mogą obniżyć ryzyko wystąpienia wysokiego poziomu cholesterolu oraz zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Korzyści płynące z oleju rybnego mogą być zróżnicowane

Decyzja o przyjmowaniu popularnych kapsułek z olejem rybnym nie jest jednak uniwersalna.

W omawianym badaniu, na przykład, naukowcy odkryli, że wysoki poziom omega-3 może wiązać się z nieco wyższym ryzykiem raka prostaty.

„Dla kobiet decyzja jest prosta: jedz więcej omega-3” – stwierdził Kaixiong Ye, współautor badania i profesor nadzwyczajny w Franklin College of Arts and Sciences University of Georgia.

Naukowcy zauważyli również silniejszy pozytywny wpływ omega-6 u młodszych uczestników, zwłaszcza kobiet.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie International Journal of Cancer, a jego współautorami są Yitang Sun, doktorant UGA w dziedzinie genetyki, oraz Suhang Song i Ye Shen z College of Public Health na UGA. Dodatkowymi współautorami są Nikhil Khankari i Thomas Brenna.

Źródło: International Journal of Cancer, University of Georgia, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39417685/

Tygodnik Medyczny

Zdrowie, system ochrony zdrowia, opieka farmaceutyczna, farmacja, polityka lekowa, żywienie, służba zdrowia - portal medyczny

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button