DiabetologiaDietaKardiologia

Wyższy poziom kwasu linolowego we krwi wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2

Omega-6 a zdrowie serca: badanie obala mit o szkodliwości olejów z nasion

Nowe badania, w których wykorzystano markery biochemiczne do pomiaru poziomu kwasu linolowego we krwi i jego związku z ryzykiem kardiometabolicznym, dostarczają kolejnych dowodów na to, że ten kwas tłuszczowy omega-6 może obniżać ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Wyniki te podważają twierdzenia, że oleje roślinne, szczególnie oleje z nasion, są szkodliwe dla zdrowia metabolicznego.

Kwas linolowy, obecny głównie w olejach roślinnych — zwłaszcza w oleju sojowym i kukurydzianym — oraz w żywności pochodzenia roślinnego, stanowi podstawowy kwas tłuszczowy omega-6 w diecie.

„W ostatnim czasie coraz częściej mówi się o olejach z nasion, a niektórzy sugerują, że sprzyjają one stanom zapalnym i zwiększają ryzyko chorób metabolicznych,” mówi dr Kevin C. Maki, profesor nadzwyczajny w Indiana University School of Public Health-Bloomington i główny naukowiec w Midwest Biomedical Research. „Nasze badanie, przeprowadzone na niemal 1900 osobach, wykazało, że wyższy poziom kwasu linolowego w osoczu krwi był związany z niższym poziomem markerów ryzyka kardiometabolicznego, w tym tych związanych ze stanem zapalnym.”

Maki przedstawi wyniki podczas konferencji NUTRITION 2025 — dorocznego zjazdu American Society for Nutrition, która odbędzie się w dniach 31 maja – 3 czerwca w Orlando.

Nowe dane są zgodne z wcześniejszymi badaniami obserwacyjnymi, które wykazały, że większe spożycie kwasu linolowego wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar.

„Chociaż wcześniejsze badania analizowały związek między kwasem linolowym a czynnikami ryzyka kardiometabolicznego, nasze badanie opierało się na obiektywnych markerach biochemicznych, a nie na kwestionariuszach dietetycznych czy zapisach spożycia,” dodaje Maki. „Dodatkowo ocenialiśmy szeroki zakres markerów zapalnych i wskaźników gospodarki glukozowej.”

W ramach nowego badania przeprowadzono analizę przekrojową danych od 1894 osób z kohorty obserwacyjnej związanej z pandemią Covid-19. Odkryto, że wyższy poziom kwasu linolowego w osoczu — będący wskaźnikiem spożycia dietetycznego — był konsekwentnie związany z niższym poziomem czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.

Konkretnie, uczestnicy z wyższym poziomem kwasu linolowego mieli niższe stężenia glukozy, insuliny oraz HOMA-IR (wskaźnik insulinooporności). Stwierdzono u nich także niższe poziomy markerów zapalnych, takich jak białko C-reaktywne (CRP), glikoproteiny acetylowane i surowicze amyloidy A.

„Wyniki były spójne dla wszystkich mierzonych biomarkerów,” zaznacza Maki. „Osoby z wyższym poziomem kwasu linolowego we krwi cechowały się ogólnie korzystniejszym profilem ryzyka chorób serca i cukrzycy.”

Badacze podkreślają potrzebę dalszych badań interwencyjnych, które pozwolą ocenić, czy zwiększenie spożycia kwasu linolowego rzeczywiście poprawia parametry kardiometaboliczne i zmniejsza częstość występowania zawałów, udarów oraz cukrzycy typu 2. W kolejnych etapach planują zbadać wpływ różnych typów olejów, różniących się składem kwasów tłuszczowych, na czynniki ryzyka metabolicznego.

Źródło: American Society for Nutrition

Tygodnik Medyczny

Zdrowie, system ochrony zdrowia, opieka farmaceutyczna, farmacja, polityka lekowa, żywienie, służba zdrowia - portal medyczny

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zajrzyj również tutaj
Close
Back to top button