Dieta
-
Chrzan i jajka są super
Warto jeść i chrzan, i jajka. Z rozmowy z dr Martą Mańczuk z Centrum Onkologii dowiesz się, czemu jajeczny cholesterol…
Czytaj dalej -
Cukier napędza raka
Chcesz właśnie posłodzić herbatę? Przeczytaj najpierw ten artykuł. Może zrezygnujesz ze słodzenia w ogóle? Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi…
Czytaj dalej -
Zacznij od jelit! 5 sposobów na dobre samopoczucie wiosną
Materiał przygotowany we współpracy z firmą Danone, producentem m.in. jogurtu Activia. Wiosna to okres, który w każdym budzi nową energię…
Czytaj dalej -
Gdy zdrowa żywność staje się obsesją
Osoba z tym problemem najpierw coraz więcej czasu poświęca na dobraniu najkorzystniejszych dla zdrowia produktów spożywczych. Stopniowo poświęca temu coraz…
Czytaj dalej -
Jakie diety stosują Polacy
Tradycyjny kotlet schabowy z kapustą zasmażaną i ziemniakami ma coraz większą konkurencję i jednocześnie coraz gorszą prasę. Za to na…
Czytaj dalej -
Fakty i mity o kaloriach
Od 45 do 75 proc. – tyle pobranej energii organizm „spala” na trawienie, oddychanie, pracę serca i utrzymanie prawidłowej temperatury.…
Czytaj dalej -
Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co się kryje w naszym jedzeniu
Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym, co „organiczne”, „tradycyjne”, „wolne od” i… „naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym…
Czytaj dalej -
Od 1 stycznia 2021 r. zdrożeje część napojów dostępnych na naszym rynku
Od 1 stycznia 2021 r. zdrożeje część napojów dostępnych na naszym rynku. Chodzi o napoje z dodatkiem substancji słodzących, na…
Czytaj dalej -
Jakie są najlepsze źródła błonnika pokarmowego
Błonnik nie jest jednorodną substancją, lecz mieszaniną różnego rodzaju związków chemicznych. Z tego względu dzieli się błonnik na dwa typy:…
Czytaj dalej -
Dieta SIRT – hit 2020 roku w opinii dietetyka
Dieta, na której schudła piosenkarka Adele to jeden z wyraźniej zaznaczających się trendów w 2020 roku. Dietetyk wyjaśnia na czym…
Czytaj dalej