Koronawirus na Świecie

Włochy: polemika wokół limitu czterech osób przy stole w restauracji

Przy stole w restauracji mogą siedzieć tylko cztery osoby, jeśli nie mieszkają razem – taki limit został utrzymany we Włoszech przez ministerstwo zdrowia. Mnożą się apele o zniesienie tego ograniczenia.

Polemika na tym tle rozpoczęła się w momencie, gdy dalej zliberalizowano przepisy i od wtorku w lokalach gastronomicznych możliwa jest już obsługa także wewnątrz, nie tylko w ogródkach.

Entuzjazm restauratorów przygasiło ministerstwo zdrowia precyzując, że w regionach objętych żółtą strefą, a więc we wszystkich z wyjątkiem trzech, nadal obowiązuje przepis pozwalający na to, aby przy stole w lokalu zasiadły maksimum cztery osoby. Wyjątek uczyniono dla tych, którzy mieszkają razem. Nakaz ten nie dotyczy Sardynii, Molise i Friuli-Wenecji Julijskiej, które są białymi strefami minimalnych restrykcji.

W związku z protestami branży gastronomicznej rozpoczęły się rozmowy strony rządowej z konferencją regionów, by doprowadzić do zniesienia limitu.

Zaprotestował przeciwko niemu związek rolników i producentów żywności Coldiretti, który ograniczenie to uznał za wyrządzenie kolejnej szkody branży, podnoszącej się z koronakryzysu. Tym samym, podkreślono, nie dojdzie do tradycyjnych letnich spotkań w lokalach, kolacji klas na zakończenie roku szkolnego, firmowych obiadów oraz wieczornych biesiad w restauracjach nad morzem – wymieniono. A za tym właśnie, jak wynika z przedstawionego sondażu, tęskni jedna trzecia Włochów.

“Limit liczby miejsc przy stole jest krokiem, który będzie miał reperkusje dla towarzyskich potrzeb Włochów po miesiącach lockdownu i negatywnie wpłynie też na dochody gastronomii po tym, jak branża ta straciła 41 miliardów euro w roku pandemii” – podkreślił związek Coldiretti. W wydanym komunikacie zwrócił uwagę na to, że wymóg zachowania co najmniej jednego metra między stołami znacznie redukuje możliwości obsługi w wielu miejscach, które nie dysponują dużą przestrzenią.

Według kierownictwa prężnej włoskiej organizacji ograniczy to też działalność branży turystycznej i to w momencie, jak przypomniano, gdy oczekuje się przyjazdu 28 milionów europejskich turystów.

Jedna trzecia wydatków Włochów i cudzoziemców podczas wakacji przeznaczana jest na jedzenie – podkreśla się w analizie.

Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP)

Tygodnik Medyczny

Zdrowie, system ochrony zdrowia, opieka farmaceutyczna, farmacja, polityka lekowa, żywienie, służba zdrowia - portal medyczny

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close