Zdrowie - słownik pojęć

Witamina B6

Rozpuszczalna w wodzie. Wpływa na pracę mięśni, serca, ciśnienie krwi oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Występuje w takich produktach spożywczych jak, np.: szpinak, kapusta, nabiał, mięso drobiowe, jaja, ryby, banany. Niedobór  może objawiać się stanem zapalnym skóry, potliwością, podatność na infekcję, kamicę nerkową czy zmiany w układzie nerwowym. Jednak niedobór tej witaminy występuje niezwykle rzadko, ponieważ wytwarzana jest także w organizmie.

źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ / Zdrowie PAP

Tagi

Tygodnik Medyczny

Zdrowie, system ochrony zdrowia, opieka farmaceutyczna, farmacja, polityka lekowa, żywienie, służba zdrowia - portal medyczny

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zajrzyj również tutaj
Close
Back to top button
Close