Zdrowie - słownik pojęć
Alergia pokarmowa
Nadwrażliwość na jeden lub więcej produktów spożywczych. U dzieci najczęściej występuje alergia na jajka i mleko krowie, u dorosłych na orzechy, niektóre przyprawy, cytrusy, ryby czy owoce morza.
Najczęściej występujące objawy:
- Nudności,
- Wymioty,
- Ból brzucha,
- Biegunkę,
- Wysypka,
- Obrzęk twarzy, oczu, warg czy języka,
- Swędzenie gardła czy uszu.
Mogą się pojawić także objawy pochodzące od towarzyszących chorób alergicznych (związane z atopowym zapaleniem skóry czy wstrząsem anafilaktycznym). Niektóre dzieci w wyniku alergii źle śpią, są rozdrażnione i mają problemy z nawracającym zakażeniem dróg oddechowych.
Objawy alergii najczęściej ulegają złagodzeniu w wyniku eliminacji z diety uczulającego produktu.
Źródło: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW, Medycyna Praktyczna, NHS, Zdrowie PAP