Nadczynność tarczycy
Zaburzenie wynikające z nadmiernej produkcji hormonów tarczycy.
Objawy to m.in.:
- wahania nastroju,
- utrata wagi,
- zmęczenie i osłabienie,
- wrażliwość na ciepło,
- poty,
- niepokój,
- kołatanie serca czy nieregularne tętno.
Przyczyną mogą być guzki na tarczycy powodujące zwiększenie tkanki tarczycy, która może wpływać na zwiększenie produkcji hormonów tarczycy, niektóre leki oraz choroba Basedowa (uszkadzająca tarczycę).
W przypadku zauważenia objawów sugerujących nadczynność tarczycy należy udać się do lekarza, aby wykonał niezbędne badania w celu postawienia diagnozy i włączenia odpowiedniego leczenia – przeważnie farmakologicznego.
Dieta w razie nadczynności tarczycy
Sposób żywienia w razie tej choroby ma bardzo duże znaczenie. Dieta ma na celu przede wszystkim zapobieżenie wyniszczenia organizmu, co jest sporym ryzykiem związanym z szybką utratą masy ciała przy nadczynności tarczycy.
Jeśli pacjent ma prawidłową wagę, wystarczy dieta o standardowej ilości kalorii przewidzianej dla danej osoby, jeśli występuje już niedowaga, należy stosować dietę wysokokaloryczną.
Osobom z nadczynnością tarczycy zaleca się spożywanie nawet 6-7 małych objętościowo posiłków dziennie.
Elementy diety, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę:
- wapń i witamina D – w tej chorobie jest zwiększone ryzyko rozwoju osteopenii i osteoporozy. Dlatego dieta powinna być bogata w nabiał. Warto, po konsultacji z lekarzem, rozważyć suplementację witaminy D;
- jod – zbyt dużo tego pierwiastka prowadzi do nadmiernego produkowania hormonów przez tarczycę. Stąd osoby cierpiące na nadczynność tarczycy powinny unikać pokarmów bogatych w jod, takich jak algi, wodorosty, jodowana sól, zaś ryby morskie jeść nie częściej niż dwa-trzy razy w tygodniu;
- dieta powinna być bogata w takie warzywa, jak brokuły, kalafior, kapustne, jarmuż, orzechy, pestki, nasiona – ze względu na ich składniki, ograniczające nadmierne wydzielanie hormonów tarczycy i działające przeciwzapalnie.
Źródła: „Collins. Słownik encyklopedyczny MEDYCYNA”, wyd. RTW; nhs.uk \ www.ncez.pl \ Zdrowie PAP