Nauka i badania

Beżowy tłuszcz może być kluczem do zmian metabolicznych związanych z wiekiem

Nowe badania sugerują strategię przeciwdziałania związanemu z wiekiem przyrostowi masy ciała, która mogłaby zapobiec otyłości i związanym z nią zaburzeniom zdrowotnym, takim jak cukrzyca typu 2, choroby serca i przewlekłe stany zapalne.

Stymulując produkcję pewnego rodzaju komórek tłuszczowych, można odwrócić skutki spowolnienia metabolizmu, jak wynika z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z Cornell’s Division of Nutritional Sciences, który mieści się w College of Human Ecology i College of Agriculture and Life Sciences.

Ssaki, w tym ludzie, mają dwa główne rodzaje tłuszczu: biała tkanka tłuszczowa (WAT), która przechowuje energię z nadmiaru kalorii i brązowa tkanka tłuszczowa (BAT), która spala kalorie do produkcji ciepła w celu utrzymania temperatury ciała.

Badanie opublikowane 31 marca w “Nature Communications” wykazuje obiecujące perspektywy terapeutyczne dla trzeciego rodzaju tłuszczu, podtypu WAT: tłuszczu beżowego. Beżowy tłuszcz ma takie same prekursory komórkowe jak biały tłuszcz i takie same właściwości termogeniczne jak brązowy tłuszcz, co oznacza, że pomaga zmniejszyć poziom cukru we krwi i kwasów tłuszczowych, które powodują twardnienie tętnic i choroby serca.

Kiedy osoba doświadcza trwałej ekspozycji na niskie temperatury, komórki macierzyste znane jako komórki progenitorowe tłuszczów tworzą termogeniczne beżowe komórki tłuszczowe w obrębie białego tłuszczu. Z wiekiem odpowiedź na ten bodziec słabnie, przechylając szalę w kierunku produkcji białego tłuszczu.

“Istnieją sezonowe zmiany w beżowym tłuszczu u młodych ludzi”, powiedział Dan Berry, adiunkt w Division of Nutritional Sciences, “ale starsza osoba musiałaby stać na zewnątrz w śniegu w bieliźnie, aby uzyskać te same efekty”.

We wcześniejszych badaniach Berry zauważył, że proces starzenia upośledza tworzenie się komórek tłuszczu beżowego w odpowiedzi na niskie temperatury. Zidentyfikowanie biochemii tego spowolnienia, jak powiedział, może pozwolić na odwrócenie tego procesu w celu uzyskania efektów terapeutycznych.

“To jest główny cel”, powiedział Abigail Benvie, główny autor nowego badania i doktorant w laboratorium Berry’ego. “Bez konieczności poddawania ludzi ekspozycji na zimno przez dłuższy czas, czy istnieją szlaki metaboliczne, które możemy stymulować, aby wywołać ten sam efekt?”.

W pracy badacze ujawniają rolę specyficznej ścieżki sygnalizacyjnej, która tłumi tworzenie beżowego tłuszczu u starszych myszy, antagonizując układ odpornościowy. Poprzez tłumienie tego szlaku u starzejących się myszy, naukowcy byli w stanie wywołać produkcję beżowego tłuszczu.

Nature CommunicationsDOI: 10.1038/s41467-023-37386-z

Tagi

Tygodnik Medyczny

Zdrowie, system ochrony zdrowia, opieka farmaceutyczna, farmacja, polityka lekowa, żywienie, służba zdrowia - portal medyczny

Najnowsze artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button
Close